Το Groupe Renault δημιουργεί το πρώτο “έξυπνο” νησί στον κόσμο

Η Renault, κατέχοντας για σειρά ετών την 1η θέση σε πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη, πρωτοπορεί για ακόμα μία φορά δημιουργώντας στο Porto Santo της Πορτογαλίας το πρώτο «έξυπνο» νησί.

Η Renault, σε συνεργασία με την ΕΕΜ (Empresa de Electricidade da Madeira) η οποία παράγει και διανέμει ηλεκτρική ενέργεια στα δύο νησιά (Madeira και Porto Santo) του Αρχιπέλαγους Μαδέιρα της Πορτογαλίας, ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός έξυπνου ηλεκτρικού οικοσυστήματος στο νησί Porto Santo. Η κυβέρνηση της αυτόνομης επαρχίας της Μαδέιρα ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη του νησιού και σε αυτό το πλαίσιο το Groupe Renault δέχθηκε την πρόσκληση να αναλάβει τα ζητήματα που αφορούν στα μέσα μεταφοράς.

Το πρώτο «έξυπνο» νησί στον κόσμο θα χρησιμοποιεί ηλεκτρικά οχήματα, έξυπνους τρόπους φόρτισης, συστήματα V2G*, αλλά και χρησιμοποιημένες μπαταρίες με στόχο να ενισχυθεί η ενεργειακή ανεξαρτησία του νησιού μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Για το σχεδιασμό αυτό του πρωτοποριακού οικοσυστήματος, η συμβολή του Groupe Renault αφορά τόσο στα ηλεκτρικά οχήματα στα οποία κατέχει ηγετική θέση, όσο και σε γενικότερες τεχνολογικές λύσεις.
Smart island
Το πρόγραμμα αποτελείται από 3 φάσεις. Στην πρώτη φάση 20 εθελοντές θα οδηγούν σε καθημερινή βάση 14 Renault ZOE και 6 Renault Kangoo Z.E. τα οποία θα μπορούν να φορτίζουν στους 40 σταθμούς φόρτισης που υπάρχουν στο νησί.

Στη δεύτερη φάση, που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018, τα ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούν να συνδεθούν στο κύκλωμα παρέχοντας ενέργεια σε κτήρια τις ώρες αιχμής. Παράλληλα τα οχήματα θα χρησιμοποιούνται και ως προσωρινά μέσα αποθήκευσης ενέργειας.

Στην τρίτη φάση χρησιμοποιημένες μπαταρίες από οχήματα της Renault θα χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση του πλεονάσματος ενέργειας που θα παράγουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Porto Santo  (ηλιακή και αιολική ενέργεια). Αυτό το πλεόνασμα θα δίνεται στο κύκλωμα όταν υπάρχει η σχετική ζήτηση. Για πρώτη φορά στον κόσμο, το Groupe Renault εφαρμόζει μια πρακτική εφαρμογή των χρησιμοποιημένων μπαταριών σε ένα τοπικό οικοσύστημα.

Ως πρωτοπόρος στο σχεδιασμό και την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη, η Renault προχωρά πέρα από τον ρόλο της ως κατασκευαστής στην ενεργή συμμετοχή στη δημιουργία έξυπνων ενεργειακών οικοσυστημάτων.

* Στα συστήματα φόρτισης V2G τα οχήματα παρέχουν τις ώρες αιχμής ηλεκτρική ενέργεια στο κύκλωμα (κτήρια, επιχειρήσεις, κτλ.) και με αυτό τον τρόπο λειτουργούν σαν μέσα προσωρινής αποθήκευσης ενέργειας.

Μοιραστείτε το άρθρο: