Το νέο Ford Puma ST Powershift διευρύνει την σπορ απήχηση του μοντέλου διαθέτοντας εξηλεκτρισμένο σύστημα μετάδοσης κίνησης και αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων

  • Η Ford παρουσιάζει το νέο Puma ST Powershift, το οποίο διαθέτει την πιο ισχυρή έκδοση του πολυβραβευμένου κινητήρα 1.0L EcoBoost και αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων επτά σχέσεων
  •  Το ήπιο υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης του 1,0 λίτρου που αναπτύχθηκε από τη Ford Performance προσφέρει δυναμικές και απρόσκοπτες αλλαγές ταχυτήτων, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ευέλικτη καθημερινή χρηστικότητα σε συνδυασμό με μια οδηγική εμπειρία με σημείο αναφοράς την μέγιστη απόδοση των 170 ίππων
  • Το Puma ST Powershift χρησιμοποιεί πλαίσιο βελτιωμένο με αγωνιστική τεχνολογία, προσφέρει στάνταρ premium εξοπλισμό και εισάγει το αποκλειστικό για τα μοντέλα ST χρώμα Azura Blue

 

Στοιχεία που χρόνια τώρα χαρακτηρίζουν όλες τις δημιουργίες της Ford Performance, όπως η κορυφαία απόκριση και η διασκεδαστική οδήγηση που ανταμείβει τον οδηγό, τώρα καθίστανται προσιτά σε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό πελατών SUV καθώς η Ford αποκάλυψε σήμερα το νέο Puma ST Powershift 1, το οποίο τροφοδοτείται από την ισχυρότερη έκδοση όλων των εποχών του πολυβραβευμένου κινητήρα 1.0L EcoBoost της Ford.

Αναβαθμισμένος με τη χρήση ήπιας υβριδικής τεχνολογίας 48V ώστε να αποδίδει μέγιστη ισχύ 170 PS και μέγιστη ροπή 248 Nm 2, o πολυβραβευμένος κινητήρας του 1,0 λίτρου συνδυάζεται με ένα 7-τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη Ford Powershift με χειριστήρια αλλαγών στο τιμόνι, παντρεύοντας άψογα την δυναμική οδηγική εμπειρία με την καθημερινή χρηστικότητα.

Το νέο σύστημα κίνησης ασπάζεται πλήρως την φιλοσοφία Sports Technologies αλλά και τα υφιστάμενα χαρακτηριστικά αναβάθμισης της απόδοσης από το βελτιστοποιημένο πλαίσιο του Puma ST 1.5L EcoBoost 1,3 - που κυκλοφόρησε το 2020 – συμπεριλαμβανομένων τόσο των ειδικών ρυθμίσεων του ημιάκαμπτου άξονα και των αντιστρεπτικών δοκών, όσο και των πατενταρισμένων ελατηρίων ανακατανομής πλευρικών φορτίων.

Σε συνδυασμό με την άνεση, τους ασυμβίβαστους εσωτερικούς χώρους και τις καινοτόμες πρακτικές λύσεις του compact SUV, όπως το Ford MegaBox, το ευέλικτο νέο Puma ST Powershift καθιστά τις οδηγικές εμπειρίες της Ford Performance προσιτές σε ένα ευρύτερο, ενθουσιώδες κοινό προσφέροντας επιτάχυνση 0-100 km/h σε 7,4 δευτερόλεπτα σε συνδυασμό με κατανάλωση καυσίμου 6,3 l/100 km και εκπομπές CO2 144 g/km.

«Η ομάδα της Ford Performance αξιοποίησε όλη την εμπειρία της στην ανάπτυξη του αρχικού Puma ST για να προσφέρει την χαρακτηριστική διασκεδαστική οδήγηση ενός μοντέλου ST χωρίς να απολέσει την πρακτικότητα του compact SUV μας. Έτσι, η νέα μας έκδοση Powershift είναι ακόμη πιο ευέλικτη. Χρησιμοποιούμε ήπια υβριδική τεχνολογία 48V όχι μόνο για να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα, αλλά και για να ενισχύσουμε τη μέγιστη ισχύ και ροπή», δήλωσε ο Stefan Muenzinger, διευθυντής Ford Performance στην Ευρώπη. «Ο πολυβραβευμένος κινητήρας EcoBoost του 1,0 λίτρου συνδυάζεται με ένα 7-τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη Ford Powershift με χειριστήρια στο τιμόνι παντρεύοντας τη δυναμική οδηγική εμπειρία με την καθημερινή χρηστικότητα.»

Γνήσιες επιδόσεις ST, αποδοτικότητα ήπιας υβριδικής τεχνολογίας

Η ήπια υβριδική τεχνολογία 48V του κινητήρα 1.0L EcoBoost Hybrid που προσφέρεται στους πελάτες του Puma από το λανσάρισμα του SUV το 2019 αναβαθμίζεται προκειμένου να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη απόδοση για το Puma ST Powershift.

Το ήπιο υβριδικό σύστημα ενεργοποιεί την ανάκτηση ενέργειας πιο γρήγορα από ό,τι σε άλλες εφαρμογές για ταχύτερη επαναφόρτιση της 48βολτης μπαταρίας ιόντων λιθίου. Αυτό επιτρέπει στην ενσωματωμένη μίζα/γεννήτρια που παίρνει κίνηση μέσω ιμάντα (BISG) να προσφέρει πρόσθετη ροπή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να εξασφαλιστεί βελτιωμένη απόδοση στις χαμηλότερες στροφές. Επιπρόσθετα, η αυξημένη ανάκτηση ενέργειας προσφέρει επιπλέον 10 PS ηλεκτρικής υποβοήθησης από τη μίζα/γεννήτρια που ενισχύει τη μέγιστη ισχύ.

Σε συνδυασμό με τη μοναδική ρύθμιση λογισμικού του υπερτροφοδοτούμενου, τρικύλινδρου βενζινοκινητήρα άμεσου ψεκασμού, επιτυγχάνεται αύξηση της μέγιστης ισχύος κατά σχεδόν 10% σε σύγκριση με τον 1.0L EcoBoost Hybrid των 155 PS. Αποδίδοντας έως και 170 PS στις 5.750 σ.α.λ. και ροπή έως 248 Nm στις 3.000 σ.α.λ., το Puma ST Powershift παράγει ακριβώς τη διπλάσια ισχύ ανά λίτρο από το Focus ST170 του 2002.

Το νέο Puma ST Powershift επωφελείται από την ίδια τεχνολογία ενεργών βαλβίδων εξαγωγής που συναντάμε στο Puma ST με στόχο την αυξημένη απόδοση, ενώ την ίδια στιγμή διαθέτει μία χαρακτηριστική για μοντέλα ST ηχητική χροιά κινητήρα κατά την επιτάχυνση. Ελεγχόμενη από τα επιλέξιμα Drive Modes, η ενεργή βαλβίδα εξαγωγής παραμένει κλειστή στις λειτουργίες Normal και Eco για εκλεπτυσμένη απόδοση στην καθημερινότητα, αλλά ανοίγει στην Sport για να εντείνει τον σπορ ήχο.

«Ο συνδυασμός ενός κινητήρα μειωμένου κυβισμού και μιας εξηλεκτρισμένης τεχνολογίας συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών ρύπων, παρέχοντας ταυτόχρονα προσιτές, καθημερινές επιδόσεις. Μαζί με το επαναρυθμισμένο κιβώτιο ταχυτήτων Powershift, αυτό το πακέτο προσφέρει έξυπνες επιδόσεις και συναισθηματική διασκευαστική οδήγηση ST», δήλωσε ο Muenzinger.

Το Powershift δίνει τον έλεγχο στον οδηγό

Εξελιγμένο για να συνεργάζεται απρόσκοπτα με τους κινητήρες 1.0L EcoBoost Hybrid της Ford, το 7-τάχυτο κιβώτιο Powershift έχει βελτιστοποιηθεί με αναθεωρημένο mapping όσον αφορά το λογισμικό, που μεγιστοποιεί την απόδοση και την αποδοτικότητα για τους πελάτες του Puma ST Powershift.

Στην πλήρως αυτόματη λειτουργία, το κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη προσφέρει ομαλές αλλαγές και αβίαστη άνεση και ευκολία - ιδιαίτερα σε συνθήκες οδήγησης με συχνές στάσεις και εκκινήσεις - και βοηθά να διατηρείται το ήπιο υβριδικό σύστημα στις βέλτιστες στροφές για ακόμα μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Από εκεί και πέρα, για να εκμεταλλευτεί κανείς πραγματικά την απόδοση του κινητήρα, τα διαδοχικά κατεβάσματα έως και τριών σχέσεων επιτρέπουν ταχύτερα προσπεράσματα, όταν οι οδηγοί απαιτούν μέγιστη επιτάχυνση. Με ενεργοποιημένη την λειτουργία Sport, το κιβώτιο ταχυτήτων κρατά επίσης τις χαμηλότερες σχέσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για πιο σπορ απόκριση. Επιπλέον, τα χειριστήρια στο τιμόνι επιτρέπουν τον χειροκίνητο έλεγχο των σημείων αλλαγής ταχυτήτων για πλήρη εμπλοκή του οδηγού.

Το αυτόματο κιβώτιο Powershift υποστηρίζει επίσης τη λειτουργία Stop & Go για το προαιρετικό Adaptive Cruise Control, 4  η οποία μπορεί να ακινητοποιήσει πλήρως το όχημα σε συνθήκες κυκλοφορίας με αλλεπάλληλα σταμάτα-ξεκίνα και να το επανεκκινήσει αυτόματα εάν η διάρκεια της στάσης είναι μικρότερη από τρία δευτερόλεπτα, ή να συνεχίσει μετά από τρία δευτερόλεπτα με το πάτημα ενός κουμπιού ή του γκαζιού. Το κιβώτιο ταχυτήτων υποστηρίζει επίσης τη λειτουργία Remote Start 5 μέσω της εφαρμογής FordPass. 6

Υψηλών προδιαγραφών πλαίσιο ST

Το Puma ST Powershift μοιράζεται το ίδιο πλαίσιο με το βραβευμένο Puma ST, γεγονός που οξύνει την απόκριση χρησιμοποιώντας έναν ημιάκαμπτο άξονα πίσω με στρεπτική ακαμψία 2.000 Nm/deg – τιμή αυξημένη πάνω από 50% σε σύγκριση με το βασικό Puma – και αντιστρεπτική δοκό 28 mm ενσωματωμένη στο τμήμα σχήματος U του άξονα. Μπροστά το νέο Puma ST Powershift υιοθετεί μια αντιστρεπτική δοκό 24 mm.

Τα πατενταρισμένα ελατήρια ανακατανομής πλευρικών φορτίων της Ford βελτιώνουν επίσης την ευστάθεια, την ευελιξία και την απόκριση του Puma ST Powershift. Αυτά τα προηγμένης τεχνολογίας ελατήρια συνεργάζονται με αμορτισέρ διπλού θαλάμου της Hitachi εμπρός και πίσω που προσαρμόζουν τη δύναμη απόσβεσης με βάση τη συχνότητα των κραδασμών που μεταδίδονται από το οδόστρωμα, εξασφαλίζοντας την ακαμψία που απαιτείται για καλύτερο έλεγχο του οχήματος, αλλά συγχρόνως την άνεση και την ποιότητα κύλισης στις υψηλότερες ταχύτητες σε δρόμους με μικροανωμαλίες.

Το σύστημα διεύθυνσης του νέου Puma ST έχει λόγο υποπολλαπλασιασμού 11,4:1 – σχεδόν 25% ταχύτερο από εκείνο του βασικού Puma – και χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό εμπρός ακραξονίων, βραχίονα τιμονιού και κρεμαγιέρα προδιαγραφών ST, για αυξημένη απόκριση κατά την είσοδο στη στροφή σε σύγκριση με το βασικό Puma, με περαιτέρω υποστήριξη από το Torque Vectoring Control. 4

Η βελτιωμένη απόδοση του συστήματος πέδησης παρέχεται από εμπρός δίσκους 325 mm – 17% μεγαλύτεροι σε διάμετρο συγκριτικά με τη στάνταρ έκδοση του Puma. Η υποβοήθηση του συστήματος πέδησης του νέου Puma ST είναι ρυθμισμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει τη βέλτιστη αίσθηση και πληροφόρηση στη σπορ οδήγηση, ενώ και η βελτιστοποιημένη ανάκτηση ενέργειας του συστήματος κίνησης υποστηρίζει επίσης το αυξημένο φρένο κινητήρα.

Σχεδίαση που συνδυάζει εμφάνιση και λειτουργικότητα

Ένα splitter της Ford Performance που είναι ενσωματωμένο στον εμπρός προφυλακτήρα δεν «δηλώνει» μόνο τα σπορ διαπιστευτήρια του Puma ST Powershift, αλλά αυξάνει επίσης την κάθετη αεροδυναμική πίεση του εμπρός τμήματος κατά περίπου 80% σε σχέση με το βασικό Puma. Μία μεγάλη πίσω αεροτομή οροφής και ο χαρακτηριστικός πίσω διαχύτης δίνουν επίσης το παρών. Επίσης, οι άνω και κάτω γρίλιες στο εμπρός μέρος, σήμα κατατεθέν των μοντέλων ST, είναι σχεδιασμένες για να μεγιστοποιούν την ικανότητα ψύξης και την αποδοτικότητα του κινητήρα.

Το Puma ST Powershift εισάγει το νέο, αποκλειστικό για μοντέλα ST εξωτερικό χρωματισμό Azura Blue, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα σε έξι συνολικά επιλογές. Το γυαλιστερό μαύρο φινίρισμα για την οροφή είναι διαθέσιμο, ενώ στάνταρ είναι τα πλαίσια της μάσκας, τα πλευρικά διακοσμητικά, τα καλύμματα των εξωτερικών καθρεπτών και η πίσω αεροτομή οροφής, όλα σε μαύρο επίσης χρώμα. Το SUV προσφέρει επιπρόσθετα φινίρισμα Magnetite στις στάνταρ ζάντες αλουμινίου των 19 ιντσών.

Στο εσωτερικό, τα στάνταρ χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν σπορ καθίσματα εξελιγμένα από την Ford Performance, φινιρισμένα με premium συνθετικό υλικό Sensico με δερμάτινη αίσθηση, βάση ασύρματης φόρτισης, θερμαινόμενο παρμπρίζ Quickclear, εμπρός και πίσω αισθητήρες στάθμευσης, υαλοκαθαριστήρες με αισθητήρα βροχής, μόντεμ FordPass Connect, 7 και  σύστημα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας SYNC 3 της Ford, 8 συμβατό με Apple CarPlay και Android Auto™. 8, 9 Οι διαθέσιμες τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού περιλαμβάνουν Pre-Collision Assist με Active Braking, 4 Active Park Assist, 4 Cross Traffic Alert με Active Braking, 4 και Intelligent Speed Limiter. 4

Υπογραμμίζοντας την ευελιξία του μοντέλου της Ford Performance, το νέο Puma ST Powershift διατηρεί τους χώρους και την πρακτικότητα ενός Puma, προσφέροντας έναν χώρο φόρτωσης με χωρητικότητα 456 λίτρα 10 με τα πίσω καθίσματα στη θέση τους, καθώς και το καινοτόμο Ford MegaBox που παρέχει έναν αποθηκευτικό χώρο 80 λίτρων κάτω από το δάπεδο του χώρου αποσκευών 10 που μπορεί να φιλοξενήσει άνετα δύο τσάντες γκολφ σε όρθια θέση.

«Και, ασφαλώς, το νέο Puma ST Powershift προσφέρει επίσης τις βραβευμένες δυναμικές ικανότητες που αγαπούν οι πελάτες μας» δήλωσε ο Muenzinger.

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ FORD PUMA ST:  Κατεβάστε το αρχείο πατώντας εδώ.

_________

1 Το εύρος εκπομπών CO2 και κατανάλωσης καυσίμου ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα με τις εκδόσεις του οχήματος που προσφέρονται σε κάθε αγορά.

Οι δηλωμένες βάσει του προτύπου WLTP τιμές κατανάλωσης καυσίμου/ενέργειας, εκπομπών CO2 και ηλεκτρικής αυτονομίας καθορίζονται σύμφωνα με τις τεχνικές απαιτήσεις και προδιαγραφές των Ευρωπαϊκών Κανονισμών (Ε.Ε.) 715/2007 και 2017/1151 μετά την τελευταία τροποποίηση. Οι ισχύουσες, στάνταρ διαδικασίες δοκιμών επιτρέπουν τη σύγκριση μεταξύ διαφορετικών τύπων οχημάτων και διαφορετικών κατασκευαστών.

2 Η μέγιστη απόδοση καθορίζεται από τη διαδικασία δοκιμών UN Global Technical Regulation-21 (Ιαν. 2021).

3 Puma ST 1.5L EcoBoost – εγκεκριμένες τιμές εκπομπών CO2 149-155 g/km WLTP και κατανάλωσης καυσίμου 6.6-6.8 l/100 km WLTP.

 4 Τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού είναι συμπληρωματικά και δεν υποκαθιστούν την προσοχή, την κρίση και την ανάγκη του οδηγού να ελέγχει το όχημα. Δεν αντικαθιστά την ασφαλή οδήγηση. Συμβουλευτείτε το Εγχειρίδιο Οδηγιών Χρήσης για λεπτομέρειες και περιορισμούς.

5 Σε περιοχές όπου επιτρέπεται από το νόμο.

6 Η εφαρμογή FordPass, συμβατή με επιλεγμένες πλατφόρμες smartphone, διατίθεται μέσω downloading. Ισχύουν χρεώσεις μηνυμάτων και δεδομένων. Το FordPass Connect, η εφαρμογή FordPass και η δωρεάν Connected Service απαιτούνται για απομεμακρυσμένες λειτουργίες (δείτε όρους & προϋποθέσεις του FordPass για λεπτομέρειες). Το Connected Service και οι λειτουργίες εξαρτώνται από τη διαθεσιμότητα του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της Vodafone ή του εταίρου της. Η εξέλιξη της τεχνολογίας/τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας/ οι ικανότητες των οχημάτων μπορεί να περιορίσουν τη λειτουργικότητα και να αποτρέπουν τη λειτουργία των συνδεδεμένων υπηρεσιών. Το Connected Service δεν περιλαμβάνει Wi-Fi hotspot.

7 Η διαθέσιμη ασύρματη φόρτιση Qi μπορεί να μην είναι συμβατή με όλα τα κινητά τηλέφωνα.

8 Μην οδηγείτε αφηρημένοι. Χρησιμοποιείτε συστήματα που λειτουργούν με φωνητικές εντολές όπου είναι δυνατόν και όχι συσκευές χειρός ενώ οδηγείτε. Μερικές λειτουργίες μπορεί  να είναι κλειδωμένες ενώ το αυτοκίνητο κινείται. Δεν είναι όλες οι λειτουργίες συμβατές με όλα τα τηλέφωνα.

9 Οι λειτουργίες ενδέχεται να απαιτούν ενεργοποίηση.

10 Το φορτίο και η χωρητικότητα περιορίζονται από το βάρος και την κατανομή βάρους.

 

Μοιραστείτε το άρθρο: