Νέο Renault Clio E-TECH και Renault Captur E-TECH Plug-in

Το Groupe Renault αναβαθμίζει τη στρατηγική των ηλεκτρικών οχημάτων του, με το νέο Renault Clio E-TECH και το νέο Renault Captur E-TECH Plug-in

Σε συνέχεια της παρουσίασης του νέου Clio και του νέου Captur το 2019, η Renault παρουσίασε τις νέες υβριδικές και plug-in υβριδικές εκδόσεις των δύο best-sellers της – το νέο Clio ETECH 140hp και το νέο Captur ETECH Plugin 160hp – στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου των Βρυξελλών του 2020.

Τα σύγχρονα αυτά μοντέλα αποτελούν τις νέες προσθήκες στη μεγαλύτερη γκάμα ηλεκτρικών μοντέλων της αγοράς: «full hybrid» για το νέο Clio E-TECH, «full plug-in hybrid» για το νέο Captur E-TECH Plug-in, και «100% electric» για το νέο ZOE. Πρόκειται για μία γκάμα, η οποία σύντομα θα επεκταθεί και με το νέο Mégane ETECH Plugin, δίνοντας στους πελάτες τη δυνατότητα να επιλέξουν το κατάλληλο μοντέλο για τις δικές τους ανάγκες (μεγάλες αποστάσεις, αστική χρήση, πολλαπλού ρόλου κλπ), ανάλογα με το είδος της τεχνολογίας που προτιμά ο καθένας, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα και τον περιορισμό των εκπομπών του CO2 και της κατανάλωσης, ακόμα και στα μεγάλα ταξίδια. Μια πλήρης γκάμα υβριδικών μοντέλων, σημαίνει ότι ακόμα περισσότεροι πελάτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη μοναδική εμπειρία της οδήγησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Εξειδίκευση στην ηλεκτροκίνηση

Το Groupe Renault είναι πρωτοπόρος και ηγέτης στην ηλεκτροκίνηση – τον ακρογωνιαίο λίθο στη σημερινή και μελλοντική δέσμευση του Groupe σχετικά με την βιώσιμη αυτοκίνηση για τον καθένα.  Για πάνω από 10 χρόνια, το Groupe εξελίσσει συνεχώς την τεχνογνωσία του στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, γεγονός που μετουσιώνεται σε περισσότερο δυναμικούς και οικονομικούς υβριδικούς κινητήρες.

Χάρη στη δουλειά που έχει γίνει πάνω στην ανάπτυξη πραγματικών πολυχρηστικών υβριδικών κινητήρων, και όχι μόνο στην απλή προσαρμογή των παραδοσιακών κινητήρων εσωτερικής καύσεως με ηλεκτρικές δυνατότητες, οι κινητήρες E-TECH εξασφαλίζουν :

  • Αποκλειστικά ηλεκτρική εκκίνηση
  • Απολαυστική ευκολία οδήγησης σε όλες τις συνθήκες
  • Άριστη οικονομία χάρη στο «έξυπνο» multi-mode κιβώτιο ταχυτήτων, το αποτελεσματικό σύστημα ανάκτησης ενεργείας κατά το φρενάρισμα και την μεγάλη ικανότητα επαναφόρτισης της μπαταρίας. Όλα τα παραπάνω αποτελούν και το επιστέγασμα της άριστης αξιοποίησης της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί από τη Formula 1 και την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων.

Το νέο Clio E-TECH αξιοποιεί αυτή την παρακαταθήκη προσφέροντας τη δυνατότητα για κίνηση αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια σε ποσοστό 80% των αστικών μετακινήσεων, γεγονός που εξασφαλίζει μια οικονομία της τάξης του 40% σε σχέση με ένα κινητήρα εσωτερικής καύσης σε αστικό περιβάλλον κίνησης. Αντίστοιχα, το νέο Captur E-TECH Plug-in μπορεί να κινηθεί με 100% ηλεκτρική ενέργεια για 50 χιλιόμετρα, με μέγιστη ταχύτητα 135 χλμ./ώρα σε μικτές συνθήκες κίνησης (WLTP) και μέχρι 65 χιλιόμετρα στον αστικό κύκλο (WLTP πόλης).

Καινοτόμος τεχνολογία

Το σύστημα κίνησης που χρησιμοποιείται σε ευρεία κλίμακα από τα μοντέλα με υβριδικό κινητήρα της Renault, παρουσιάζεται σε δύο παραλλαγές: ETECH για ‘full hybrid (HEV – Hybrid Electric Drive ή υβριδικό) και ETECH Plugin για ‘full plugin hybrid(PHEV – Plug-in Hybrid Electric Drive ή επαναφορτιζόμενο υβριδικό). Η ενσωμάτωση της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε αυτά τα δύο μοντέλα ήταν εύκολη χάρη στη νέα αρθρωτή πλατφόρμα CMF-B η οποία εξελίχθηκε εξ’ αρχής για ηλεκτρικά μοντέλα, αλλά και από το γεγονός ότι τα συστήματα E-TECH είναι τόσο συμπαγή σε διαστάσεις, ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν χωρίς καμία τροποποίηση σε ένα μικρό μοντέλο, όπως είναι το νέο Clio.

Οι μηχανικοί της Renault υιοθέτησαν μία πρωτοποριακή λύση για τη γκάμα των υβριδικών, η οποία είναι τελειοποιημένη, πρωτότυπη και αποκλειστική – με πάνω από 150 πατέντες – ενώ βασίζεται στη σειριακή & παράλληλη υβριδική αρχιτεκτονική που διασφαλίζει τη δυνατότητα για πλήθος συνδυασμών και τις καλύτερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά στις εκπομπές του CO2 σε πραγματικές συνθήκες κίνησης.

Η γκάμα των υβριδικών μοντέλων, εκμεταλλεύεται επίσης και την τεράστια τεχνογνωσία που προέρχεται από την ομάδα της Renault F1. Τα υβριδικά μοντέλα παραγωγής μοιράζονται την τεχνολογία με την οποία εξελίσσονται τα αγωνιστικά οχήματα της F1 Racing.

Βιώσιμη μετακίνηση για όλους

Οι νέοι υβριδικοί κινητήρες εκμεταλλεύονται επίσης και την εμπειρία της συνέργειας όλων των εταιρειών της Συμμαχίας, στην οποία ανήκει και η Renault. Άλλωστε, στο πλαίσιο της Συμμαχίας, υπάρχει ένα ευρύτερο φάσμα τεχνολογικών λύσεων προσαρμοσμένων στις ειδικές ανάγκες κάθε αγοράς και σύμφωνων με τις παγκόσμιες και τοπικές στρατηγικές κάθε μάρκας.

Tο Groupe Renault επιδιώκει να προσφέρει βιώσιμη μετακίνηση για όλους, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον. Η άφιξη αυτών των κινητήρων αντιπροσωπεύει το επόμενο βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Μέχρι το 2022 το Groupe Renault προγραμματίζει να διαθέτει στη γκάμα του 8 αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα και 12 μοντέλα που θα κινούνται και με ηλεκτρική ενέργεια (υβριδικά και plug-in υβριδικά).

Όταν τα αυτοκίνητα παραγωγής εμπνέονται από τα αγωνιστικά

Οι αγώνες αυτοκινήτων και η εμπλοκή της Renault στη Formula 1 είναι και ο πυρήνας της εξέλιξης των υβριδικών κινητήρων E-TECH. Οι δεσμοί μεταξύ των αγωνιστικών κινητήρων και εκείνων των αυτοκινήτων παραγωγής εστιάζουν σε δύο βασικούς άξονες: τη διαχείριση και ανάκτηση ενεργείας και την υιοθέτηση ενός multi-mode κιβωτίου ταχυτήτων, για πρώτη φορά σε μοντέλο μαζικής παραγωγής.

Βέλτιστη εκμετάλλευση της ενεργείας μέσω της κοινής χρήσης της γνώσης

Από το 2013, η Renault F1 Team και η Renault Engineering μοιράζονταν την τεχνογνωσία τους στον τομέα της διαχείρισης της ενέργειας. Με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία τους για την έλευση των υβριδικών κινητήρων στη Formula 1, οι μηχανολόγοι με εξειδίκευση στους υβριδικούς κινητήρες – επικεφαλείς σήμερα του τμήματος των μοντέλων Renault E-TECH – εργάστηκαν πάνω στην εξέλιξη ενός υβριδικού κινητήρα Formula 1 στις εγκαταστάσεις του αγωνιστικού τμήματος της Renault στο Viry-Châtillon. Εκεί, τελειοποίησαν τη στρατηγική διαχείρισης ενεργείας που χρησιμοποιείται σήμερα στα υβριδικά μοντέλα της Renault.

Χάρη σε αυτή την ανταλλαγή γνώσεων, οι κινητήρες της γκάμας E-TECH συνδυάζουν την οδηγική απόλαυση με την υψηλή απόδοση, τόσο αναφορικά με την ταχύτητα ανάκτησης, όσο και με την άριστη εκμετάλλευση της ενέργειας.

Είτε πρόκειται για κινητήρα της Formula 1, είτε για κινητήρα παραγωγής, και οι δύο επιτυγχάνουν τη βέλτιστη θερμοδυναμική απόδοση σε αντίστοιχο αριθμό στροφών (δηλαδή θερμική απόδοση σε σχέση με την ποσότητα καυσίμου που καταναλώνεται). Και στις δύο περιπτώσεις, οι κανόνες της ενεργειακής διαχείρισης έχουν σχεδιαστεί με τρόπο που να χρησιμοποιούν ιδανικά την ενέργεια ώστε να φορτίσουν την μπαταρία, ενώ σε οποιαδήποτε στιγμή η παραγόμενη ενέργεια υπερβαίνει εκείνη που απαιτείται από τον κινητήρα.

Όπως και στην F1, η κινητική ενέργεια που παράγεται κατά το φρενάρισμα ή την επιβράδυνση, μετατρέπεται σε ηλεκτρική που χρησιμοποιείται για τη φόρτιση της μπαταρίας. Στα συμβατικά οχήματα, ειδικά σε κίνηση στον αυτοκινητόδρομο, το σύστημα διαχείρισης της ενεργείας ξεκινά να φορτίζει τη μπαταρία, αναγκάζοντας τον κινητήρα να λειτουργήσει στον ιδανικό αριθμό στροφών. Η ανεκμετάλλευτη ενέργεια, χρησιμοποιείται είτε υποβοηθητικά στον κινητήρα εσωτερικής καύσεως, όταν ο οδηγός πατάει δυνατά το γκάζι, ή για να εξασφαλιστεί η αμιγώς ηλεκτροκίνηση, όταν το αυτοκίνητο κινείται σε αστικό περιβάλλον.

Στα μοντέλα παραγωγής με κινητήρα E-TECH Plug-in, το πρόγραμμα SPORT (που μπορεί να επιλεγεί μέσω του multi-SENSE), επιτυγχάνει την πλήρη εκμετάλλευση όλης της ισχύος του κινητήρα εσωτερικής καύσεως και  ταυτόχρονα των ηλεκτροκινητήρων, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο μεγαλύτερη οδηγική απόλαυση, αλλά και τη μέγιστη επιτάχυνση. Στα δυνατά πατήματα του γκαζιού, οι δύο ηλεκτροκινητήρες λειτουργούν συνδυαστικά και παρέχουν επιπλέον ισχύ στο θερμικό κινητήρα. Η συγκεκριμένη τεχνολογία προέρχεται κατευθείαν από τη Formula 1, όπου ο πιλότος μπορεί να επιλέξει μία ειδική ρύθμιση του κινητήρα ώστε να έχει στη διάθεσή του τη μέγιστη διαθέσιμη ισχύ του, ειδικά στη φάση των κατατακτήριων δοκιμών.

Κορυφαία απόκριση χάρη στο πρωτοποριακό κιβώτιο ταχυτήτων

Η αρχιτεκτονική του συστήματος κίνησης Renault E-TECH βασίζεται στις ίδιες θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας με τα μονοθέσια της Renault F1: ένας κινητήρας εσωτερικής καύσεως που συνδυάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες και μία κεντρική μπαταρία. Η συγκεκριμένη διάταξη πλαισιώνεται από ένα κιβώτιο πολλαπλών λειτουργιών, με ίσια γρανάζια (multimode dog gearbox).

Το, χωρίς συμπλέκτη, κιβώτιο, δίνει τη δυνατότητα για 100% ηλεκτροκίνητη εκκίνηση, μειώνοντας δραστικά τα κενά ισχύος μεταξύ των αλλαγών κατά την επιτάχυνση, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα τη άνεση και την αμεσότητας στην επιτάχυνση κατά την οδήγηση. Στην F1, οι ομαλές αλλαγές των ταχυτήτων σημαίνουν λιγότερα ‘κομπιάσματα’ και λιγότερη απώλεια πρόσφυσης και άρα καλύτερο χρόνο στο γύρο πίστας.

Renault E-TECH, δύο κινητήριες μονάδες που προσφέρουν άμεση απόκριση, οδηγική απόλαυση και οικονομία.

Οι κινητήρες Renault E-TECH hybrid και plug-in hybrid έχουν εξελιχθεί και κατοχυρωθεί σαν πατέντα της Renault Engineering. Προέρχονται από το πρωτότυπο EOLAB, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη έκθεση του Παρισιού το 2014 και ενσωματώνουν όλα τα πλεονεκτήματα της τεχνογνωσίας της μάρκας στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων. Χρησιμοποιούν εξαρτήματα σχεδιασμένα από τη Συμμαχία, όπως ο νέας γενιάς βενζινοκινητήρας των 1,6 λίτρων ο οποίος έχει τροποποιηθεί κατάλληλα για την περίπτωση. Ο συγκεκριμένος κινητήρας πλαισιώνεται από δύο ηλεκτροκινητήρες – ο ένας είναι τύπου HSG (HighVoltage Starter Generator) – και ένα καινοτόμο κιβώτιο ταχυτήτων χωρίς συμπλέκτη. Η συνεργασία των ηλεκτροκινητήρων και του κιβωτίου ταχυτήτων εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των αλλαγών (τύπος σχεδίασης που είναι γνωστός για την καλύτερη οικονομία και προέρχεται κατευθείαν από την τεράστια εμπειρία της αγωνιστικής ομάδας της Renault F1).

Η ισχύς της μπαταρίας ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του υβριδικού κινητήρα:

  • Το Νέο Clio ETECH διαθέτει μία μπαταρία ισχύος 1,2 kWh (230V) που του εξασφαλίζει σημαντική εξοικονόμηση καυσίμου, μείωση εκπομπών του CO2, με δυνατότητα 80% αμιγούς ηλεκτροκίνησης σε αστικό περιβάλλον.
  • Το Νέο Captur ETECH Plugin διαθέτει μπαταρία ισχύος 9,8 kWh (400V) που εξασφαλίζει αυτονομία έως και 65 χλμ. με 100% ηλεκτροκίνηση σε αστικό περιβάλλον.

Άμεση απόκριση και βέλτιστη διαχείριση ενεργείας

Ο συνδυασμός των δύο ηλεκτροκινητήρων, το multi-mode κιβώτιο ταχυτήτων και ο κινητήρας εσωτερικής καύσης προσφέρουν μία πληθώρα επιλογών οδήγησης:

  • 100% ηλεκτρική εκκίνηση: καθώς το κιβώτιο ταχυτήτων δε διαθέτει συμπλέκτη, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί κατά την εκκίνηση. Επομένως τα μοντέλα E-TECH hybrid χρησιμοποιούν πάντα τον ηλεκτροκινητήρα τους για να ξεκινήσουν. Πρόκειται για μία μοντέρνα επιλογή, που εξασφαλίζει την άμεση παροχή της μέγιστης τιμής της ροπής για άμεση απόκριση στην εκκίνηση.
  • Αυτόματη προσαρμογή σε όλες τις συνθήκες οδήγησης: Η τεχνολογία E-TECH του Groupe Renault βασίζεται σε μία σειριακή-παράλληλη (series-parallel) αρχιτεκτονική λειτουργίας που δίνει τη δυνατότητα συνδυασμού των πλεονεκτημάτων της υβριδικής κίνησης (σε σειρά, παράλληλα, ή σειριακά-παράλληλα). Οι κινητήρες μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό διοχετεύοντας την ισχύ τους στους τροχούς. Το σύστημα κίνησης διαχειρίζεται τη λειτουργία των κινητήρων και την παροχή ισχύος, ανάλογα με τις απαιτήσεις ισχύος καθώς και ανάλογα με τις ευκαιρίες ανάκτησης ενεργείας, για τη φόρτιση της μπαταρίας. Ο τρόπος αυτός διαχείρισης πραγματοποιείται βάσει 15 συνδυασμών λειτουργίας των κινητήρων και της επιλεγμένης ταχύτητας στο κιβώτιο.

Κατά τη διάρκεια της κίνησης, η εναλλαγή μεταξύ των προγραμμάτων κίνησης είναι σχεδόν ανεπαίσθητη και δεν χρειάζεται καμία απολύτως παρέμβαση από τον οδηγό. Το σύστημα E-TECH επιλέγει αυτόματα το καταλληλότερο, για την περίσταση, πρόγραμμα ώστε να επιτύχει τη βέλτιστη κατανάλωση και τις μικρότερες δυνατές εκπομπές ρύπων, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, τις ιδανικές συνθήκες απόκρισης και οδηγικής απόλαυσης.

Ανάκτηση ενεργείας κατά την επιβράδυνση και το φρενάρισμα

Την ίδια στιγμή, η τεχνολογία E-TECH βελτιστοποιεί την ενεργειακή εκμετάλλευση στη φάση της επιβράδυνσης και του φρεναρίσματος.

  • Ανάκτηση ενεργείας μπαταρίας, κατά την επιβράδυνση: Μόλις ο οδηγός σηκώσει το πόδι του από το γκάζι και ο μοχλός ταχυτήτων βρίσκεται στη θέση ‘Drive’, ο βασικός ηλεκτροκινητήρας λειτουργεί σαν γεννήτρια, μετατρέποντας την κινητική ενέργεια που παράγεται κατά την επιβράδυνση, σε ηλεκτρική ώστε να φορτίζει την μπαταρία. Για την ανάκτηση ακόμα περισσότερης ενέργειας, ο μοχλός μπορεί να τοποθετηθεί στη θέση ‘Brake’ (B). Σε αυτή την περίπτωση το αυτοκίνητο επιβραδύνει ακόμα πιο γρήγορα.
  • Ανάκτηση ενεργείας κατά το φρενάρισμα: όταν ο οδηγός πατήσει το φρένο, η διαδικασία πέδησης ενεργοποιείται ηλεκτρικά, και το σύστημα αποκτά μεγαλύτερη δύναμη χάρη και στην υδραυλική υποβοήθηση που χρησιμοποιείται όταν είναι απαραίτητη. Και σε αυτή την περίπτωση ο ηλεκτροκινητήρας παρέχει επιπλέον δύναμη πέδησης, ανακτώντας ταυτόχρονα και το ποσοστό της επιπλέον κινητικής ενέργειας που το επιστρέφει στη μπαταρία – τόσο όσο επιτρέπει η χωρητικότητα της μπαταρίας.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, σημαίνουν ότι τα μοντέλα Renault E-TECH και E-TECH Plug-in ανταποκρίνονται ιδανικά, εξασφαλίζουν οδηγική απόλαυση, βελτιστοποιούν την ενεργειακή εκμετάλλευση και παρέχουν τα ιδανικά χαρακτηριστικά φόρτισης της μπαταρίας κατά την επιβράδυνση ή το φρενάρισμα, γεγονός που εξασφαλίζει στον οδηγό άριστες επιδόσεις στην οδήγηση.

Η πρώτη γκάμα υβριδικών για όλους, ανάλογα με τις ανάγκες τους

Εκτός από την γκάμα των 100% ηλεκτροκίνητων μοντέλων της Renault στο segment B, οι υβριδικοί κινητήρες του νέου Clio E-TECH και του νέου Captur E-TECH Plug-in καλύπτουν μία ευρεία γκάμα χρήσεων. Η διαθεσιμότητά τους σε ευέλικτα μοντέλα σημαίνει ότι η εμπειρία της ηλεκτροκίνησης είναι πλέον προσβάσιμη από όλους, όσο ποτέ άλλοτε. Ακολουθούν πολλά ακόμα υβριδικά μοντέλα.

Το καλύτερο Clio της γκάμας είναι τώρα υβριδικό

Το νέο Clio ενσαρκώνει το όραμα του Groupe Renault για το μέλλον της αυτοκίνησης, το οποίο επικεντρώνεται σε 3 τομείς: αυτόνομη, ηλεκτρική, και δικτυωμένη  οδήγηση. Για παράδειγμα, διαθέτει ένα από τα πλέον σύγχρονα και ολοκληρωμένα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης στην αγορά, που περιλαμβάνει το Σύστημα Υποβοήθησης Κίνησης σε Αυτοκινητόδρομο και Πόλη – ένα πρώτο βήμα προς την αυτόνομη οδήγηση. Διαθέτει οθόνη 9.3” που συνδυάζεται με το καινούργιο σύστημα Renault EASY CONNECT, και παρέχει επιπλέον δυνατότητες χρήσης πολυμέσων.

Για πρώτη φορά, επίσης, η γκάμα του Clio διατίθεται και με ‘full hybrid’ E-TECH κινητήρα. Εκτός αυτού, το Clio ενσωματώνει ιδανικά το αποτέλεσμα της συνέργειας μεταξύ του Groupe Renault – πρωτοπόρου και ηγέτη της ευρωπαϊκής αγοράς στην ηλεκτροκίνηση – και των συνεργατών της Συμμαχίας. Χάρη στην ακαριαία απόκριση κατά την εκκίνηση και την επιτάχυνση, το αυτοκίνητο προσφέρει ασύγκριτη οδηγική απόλαυση και εμπειρία, σε σχέση με τα υπόλοιπα υβριδικά αυτοκίνητα πόλης της αγοράς.

Ο ιδανικός συνδυασμός οικονομίας και οδηγικής απόλαυσης

Το υβριδικό σύστημα κίνησης του νέου Clio E-TECH 140hp προσφέρει μέγιστη οικονομία και απαράμιλλη δυναμική απόκριση κατά την οδήγηση. Ένα «success story» που υποδηλώνεται με το εκπληκτικό νούμερο των 6,9 δλ. στην επιτάχυνση 80 – 120 χλμ.

Η ανάκτηση ενέργειας κατά το φρενάρισμα – όπως και σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο – σε συνδυασμό με την μεγάλη ικανότητα φόρτισης της μπαταρίας και τον υψηλό βαθμό οικονομίας του συστήματος E-TECH συμβάλλουν στη επίτευξη της βέλτιστης εκμετάλλευσης της ενέργειας. Το 80% του χρόνου κυκλοφορίας σε αστικούς δρόμους γίνεται αμιγώς ηλεκτροκίνητα, προσφέροντας πλεονέκτημα στην κατανάλωση σε ποσοστό έως και 40% στον κύκλο πόλης σε σύγκριση με μοντέλα που έχουν κινητήρες εσωτερικής καύσεως. Αμιγώς ηλεκτρικά, το νέο Clio E-TECH μπορεί να κινηθεί με ταχύτητες έως 75-80 χλμ.

Όλα τα συστήματα υβριδικής κίνησης δεν επιβαρύνουν το συνολικό βάρους του υβριδικού Clio E-TECH με περισσότερα από 10 επιπλέον κιλά, σε σχέση με την έκδοση με τον κινητήρα 1.5 Blue dCi 115hp. Σε μικτές συνθήκες, το νέο Clio E-TECH επιτυγχάνει εκπομπές CO2 λιγότερες από 100 g/km (τιμές WLTP).

Μοναδικά χαρακτηριστικά του νέου Clio ETECH

Εξωτερικά διακρίνεται από τον διαφορετικό πίσω προφυλακτήρα και το σήμα E-TECH στα εμπρός φτερά και το πορτμπαγκάζ. Διατίθεται επίσης και ειδικό πακέτο εσωτερικής & εξωτερικής διακόσμησης με την ονομασία ‘Hybrid Blue’.

Εσωτερικά, το ‘Smart Cockpit’ περιλαμβάνει ψηφιακό πίνακα οργάνων με οθόνη 7” TFT και το νέο σύστημα infotainment Renault EASY LINK με οθόνη 7” (οριζόντια) ή 9.3” (κάθετη). Το νέο ψηφιακό ταμπλό περιλαμβάνει νέα γραφικά και εικόνες που σχετίζονται αποκλειστικά με την υβριδική λειτουργία, όπως είναι το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας κατά τη διαδικασία της φόρτισης και κατά τη διάρκεια χρήσης του ηλεκτροκινητήρα.

Επιπρόσθετα, ο ειδικά σχεδιασμένος μοχλός ταχυτήτων είναι διακοσμημένος με το λογότυπο ‘E-TECH’.

Τέλος, το μπουτόν Stop-and-Start που βρίσκεται κάτω από την οθόνη πολυμέσων έχει αντικατασταθεί από ένα, αποκλειστικό για την έκδοση E-TECH, πλήκτρο ‘EV’ (Electric Vehicle), το οποίο επιλέγει τη λειτουργία ηλεκτροκίνησης, κάτι που προϋποθέτει να είναι ικανοποιητικά φορτισμένη η μπαταρία.

Το νέο Captur, ηλεκτρικό κατ’ επιλογή

Best-seller στην κατηγορία του, τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ευρώπη, το Captur αποτελεί ήδη ένα ορόσημο στη γκάμα της Renault. Με τις πωλήσεις του να καλύπτουν όλες τις ηπείρους, το νέο Captur συνεχίζει την επιτυχημένη εμπορική του πορεία παρουσιάζοντας μία έκδοση, ιδιαίτερα προηγμένη τεχνολογικά. Με τον νέο E-TECH Plug-in υβριδικό κινητήρα του, ενσαρκώνει με τον καλύτερο τρόπο τους τρείς πυλώνες του οράματος του Groupe Renault για το μέλλον της αυτοκίνησης: αυτόνομο, δικτυωμένο και ηλεκτρικό.

Μέσω του εμβληματικού και ιδιαίτερα δημοφιλούς της μοντέλου και βασιζόμενη στην μεγάλη της εμπειρία στην κατασκευή ηλεκτρικών μοντέλων, η Renault μαζικοποιεί την τεχνολογία plug-in hybrid κάνοντας τη μοναδική εμπειρία της ηλεκτρικής οδήγησης, προσιτή σε όλο το αγοραστικό κοινό.

Ευελιξία στο μέγιστο βαθμό

Ο E-TECH Plug-in 160hp κινητήρας και η αυξημένη ισχύoς της μπαταρίας (9,8 kWh και 400V) σημαίνει ότι νέο Captur μπορεί να διανύσει 100% ηλεκτρικά, έως και 50 χιλιόμετρα, με ταχύτητες έως 135 χλμ/ώρα σε μικτές συνθήκες κίνησης (WLTP) και έως 65 χιλιόμετρα σε συνθήκες αστικού περιβάλλοντος (WLTP πόλη). Το Νέο Captur διακρίνεται για την απαράμιλλη ευελιξία του: έχει τη δυνατότητα να κινείται χωρίς καθόλου καύσιμο για μία ολόκληρη εβδομάδα σε συνηθισμένες διαδρομές, ενώ στη συνέχεια μπορεί να ταξιδεύει εκτός πόλης τα Σαββατοκύριακα, χωρίς να προβληματίσει καθόλου τον οδηγό του για τη φόρτιση της μπαταρίας του. Για να επιτύχει τη μεγιστοποίηση της ηλεκτρικής αυτονομίας του, το αυτοκίνητο πρέπει να φορτίζεται τακτικά. Σε αντίθετη περίπτωση, ο κινητήρας του νέου κινητήρα E-TECH Plug-in λειτουργεί ως ενός συμβατικού full hybrid E-TECH μοντέλου, με όλα τα πλεονεκτήματα αυτού του τύπου κίνησης.

Το νέο Captur E-TECH Plug-in προσφέρει και τη νέα επιλογή «PURE» στο σύστημα multi-SENSE. Με αυτό το πρόγραμμα επιτυγχάνεται η μετάβαση – εφόσον η ισχύς της μπαταρίας είναι ικανοποιητική – στην ηλεκτρική οδήγηση.

Το σύστημα multiSENSE διαθέτει επίσης και ειδικό πρόγραμμα SPORT’. Σε συγκεκριμένες συνθήκες, και εφόσον υπάρχει απόθεμα ισχύος στην μπαταρία, με το δυνατό πάτημα του γκαζιού, ενεργοποιούνται και οι τρείς κινητήρες χάρη στην αρχιτεκτονική σειριακής και παράλληλης λειτουργίας. Με αυτό το πρόγραμμα το αυτοκίνητο χρησιμοποιεί την πλήρη ισχύ και των τριών κινητήρων, επιλογή που αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη στα προσπεράσματα, για παράδειγμα.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του συστήματος multi-SENSE είναι το πρόγραμμα ‘E-Save’, που περιορίζει τη χρήση του ηλεκτροκινητήρα εξοικονομώντας ενέργεια (τουλάχιστον κατά 40%) και δίνει στον οδηγό τη δυνατότητα να κινείται ‘ηλεκτρικά’ όποτε εκείνος το επιθυμεί (οδηγώντας στην πόλη για παράδειγμα).

Χάρη στη μοναδική χωρητικότητα της μπαταρίας, την ικανότητα ανάκτησης ενεργείας και τους δύο ηλεκτροκινητήρες του, το νέο Captur εκμεταλλεύεται ιδανικά όλα τα πλεονεκτήματα του υβριδικού συστήματος E-TECH: τη εκκίνηση αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια και τη μειωμένη κατανάλωση.

Σε μικτές συνθήκες, το νέο Captur E-TECH Plug-In αναμένεται να καταναλώνει περίπου 1,5 λ./100 χλμ. ενώ οι εκπομπές του CO2 δεν θα ξεπερνούν τα 32 γρ./χλμ. (τιμές WLTP).

Το Νέο Captur ETECH Plugin διαθέτει ξεχωριστή εμφάνιση

Το Νέο Captur E-TECH Plug-in ξεχωρίζει χάρη στις ιδιαίτερες στιλιστικές του λεπτομέρειες που έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για τη γκάμα των υβριδικών μοντέλων Renault.

Σήματα ‘E-TECH Plug-in Hybrid’ είναι τοποθετημένα στα εμπρός φτερά και την πόρτα του πορτμπαγκάζ.

Το ρεζερβουάρ είναι τοποθετημένο πίσω αριστερά, η υποδοχή για τη φόρτιση στα δεξιά με ειδική φωτεινή σήμανση σε διαφορετικές αποχρώσεις που δείχνουν την κατάσταση φόρτισης: μπλε (φορτίζει), πράσινο (φορτισμένο), πορτοκαλί (σε αναμονή), κόκκινο (δεν φορτίζει).

Στο εσωτερικό, ο χώρος των καθισμάτων παραμένει αμετάβλητος με το πίσω κάθισμα να είναι και εδώ συρόμενο κατά μήκος, σε διαδρομή έως και 16 εκ. Επίσης υπάρχει ειδικός χώρος κάτω από το πάτωμα του πορτμπαγκάζ για ασφαλή φύλαξη των καλωδίων φόρτισης, ώστε να μην επηρεάζεται ο όγκος του χώρου των αποσκευών.

Η υπογραφή E-TECH ξεχωρίζει και στο ‘Smart Cockpit’ ενώ το σήμα ‘E-TECH Plug-in Hybrid’ κοσμεί και το λεβιέ ταχυτήτων. Το πλήκτρο Stop-and-Start έχει αντικατασταθεί από ένα πλήκτρο με την ένδειξη ‘EV’ που ενεργοποιεί απευθείας το πρόγραμμα ‘PURE’ κατά την οδήγηση. Ο ηλεκτροκίνητος μοχλός ταχυτήτων ‘e-shifter’ (χωρίς μηχανικές ντίζες) διαθέτει την επιλογή ‘Brake’ ώστε να εκμεταλλεύεται πλήρως τη λειτουργία ανάκτησης ενεργείας κατά το φρενάρισμα.

Το νέο Captur E-TECH Plug-In διαθέτει δύο μεγάλες οθόνες: μία 10.2” για τον ψηφιακό πίνακα οργάνων και μία 9.3” για το σύστημα πολυμέσων Renault EASY LINK.  Οι δύο αυτές οθόνες διευκολύνουν τον οδηγό στην κατανόηση και παρακολούθηση του τρόπου κίνησης του αυτοκινήτου κάθε στιγμή. Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων με την οθόνη TFT προσφέρει τη δυνατότητα εμφάνισης της διάρκειας της μπαταρίας, του υπολειπόμενου χρόνου μέχρι τη φόρτιση, την εναλλαγή της ροής ενέργειας, την ανάκτηση ενεργείας και το τρέχον επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας του ηλεκτροκινητήρα.

Με την ίδια φιλοσοφία, μέσω διαφορετικών χρωμάτων είναι εύκολο για τον οδηγό να γνωρίζει με ποιο σύστημα οδηγείται κάθε στιγμή το αυτοκίνητο: πράσινο όταν κινείται από τον ηλεκτροκινητήρα, μπλε όταν το σύστημα βρίσκεται σε πρόγραμμα ανάκτησης ενέργειας.

Όλες οι πληροφορίες που αφορούν στην κατανάλωση ενεργείας, είναι επίσης διαθέσιμες και μέσω της οθόνης των πολυμέσων.

CMFB: Η αρθρωτή πλατφόρμα επόμενης γενιάς

Τα νέα Captur E-TECH Plug-in και Clio E-TECH βασίζονται πάνω στη νέας γενιάς  πλατφόρμα της Συμμαχίας με τον κωδικό CMF-B. Η εξέλιξή της ξεκίνησε το 2014 στο Technocentre της Renault και σήμερα το 85% των εξαρτημάτων της είναι καινούργια, σε σύγκριση με την πλατφόρμα που χρησιμοποιούσε η προηγούμενη γενιά του Captur.

Η νέα αρθρωτή πλατφόρμα CMF-B εξασφαλίζει πληθώρα πλεονεκτημάτων και στα δύο νέα μοντέλα. Είναι ελαφρύτερη από εκείνην του προηγούμενου μοντέλου, ειδικά σε ό,τι αφορά το αμάξωμα, τους άξονες, και το καπό. Το πάτωμα έχει μία ελαφριά κλίση, γεγονός που εξασφαλίζει βελτίωση του αεροδυναμικού συντελεστή (Cx) κατά 0,02 περίπου μονάδες Cx. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά διασφαλίζουν χαμηλότερη κατανάλωση και περιορισμό των εκπομπών CO2. Σημαντικά βελτιωμένο εμφανίζεται και το επίπεδο ακουστικής άνεσης, χάρη στις ειδικές τεχνολογίες ηχομόνωσης στο χώρο του κινητήρα, με αποτέλεσμα τη μείωση του θορύβου κατά 1,5 έως 2 dB σε ταχύτητες από 0 έως 130 χλμ/ώρα.

Σε ό,τι αφορά στον τομέα της ασφάλειας, η πλατφόρμα CMF-B προσφέρει τη μέγιστη δυνατή προστασία χάρη στη νέα δομή του αμαξώματος. Τα δομικά στοιχεία του πλαισίου είναι κατασκευασμένα από χάλυβα  υψηλής αντοχής και συγκολλημένα με ειδική κόλλα. Πρόκειται για μία τεχνολογία που βελτιώνει θεαματικά τη συγκόλληση μεταξύ των φύλλων του χάλυβα και παρέχει το υψηλότερο επίπεδο προστασίας για τους επιβάτες στην καμπίνα. Πέρα από την νέα αρχιτεκτονική της πλατφόρμας CMF-B, η ασφάλεια ενισχύεται ακόμα περισσότερο χάρη και στην υιοθέτηση πρωτοποριακών συστημάτων όπως είναι: οι ενεργοί αερόσακοι οδηγού-συνοδηγού, οι μεγάλοι αερόσακοι τύπου κουρτίνας, οι προεντατήρες των ζωνών ασφαλείας με περιοριστή φορτίου και τα νέου τύπου άγκιστρα ISOFIX προδιαγραφών iSize. Τα νέα Captur και Clio απέσπασαν φέτος την κορυφαία βαθμολογία των 5 αστεριών στις δοκιμές πρόσκρουσης του ανεξάρτητου οργανισμού Euro NCAP.

Η νέα ηλεκτρική και ηλεκτρονική δομή κατασκευής της αρθρωτής πλατφόρμας CMF-B συμβάλλει ώστε να εφοδιαστούν τα νέα Clio και Captur με τα πιο προηγμένα και πλήρη συστήματα υποβοήθησης οδήγησης στην κατηγορία τους: συστήματα όπως η κάμερα 3600, το αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης με αναγνώριση πεζών και ποδηλατών, το σύστημα υποβοήθησης κίνησης σε αυτοκινητόδρομο και μποτιλιάρισμα (αυτονομία επιπέδου 2), παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε μοντέλα αυτής της κατηγορίας. Τέλος, η νέα πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί για τη μετατροπή συμβατικών οχημάτων σε ηλεκτρικά, κάνοντας έτσι μια προσιτή σε όλους πραγματικότητα την προσθήκη των υβριδικών μοντέλων E-TECH και plug-in hybrid στη γκάμα Renault.

 

Μοιραστείτε το άρθρο: